fbpx

L'Agenda

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre tota l'actualitat de Canyelles al teu correu electrònic.

Si us plau, activeu el javascript per enviar aquest formulari

Catalunya per l'equitat de gènere

Aquest diumenge, Dia Internacional de les Dones, com cada 8 de març, les dones de tot el món fem sentir la nostra veu per tal de recordar que la lluita per la igualtat entre els homes i les dones és una lluita quotidiana i constant, que ve de lluny i que encara té molt camí per recórrer.

El 8 de març recordem aquelles que ens han precedit, aquelles que han lluitat pels drets bàsics dels que gaudim avui, dones anònimes com les treballadores de la Cotton de Nova York, les sufragistes de Sèneca Falls o les mestres de la 2a República. I dones que s'han significat en la vida pública, social, cultural o política creant referents i ampliant els horitzons i les oportunitats de totes: Francesca Bonnemaison, Virginia Wolf, Marie Curie, Caterina Albert (amb el pseudònim de Víctor Català), Maria Mercè Marçal, Margarida Xirgu, Victòria Kent, Frederica Montseny, Carme Karr i tantes altres.

Però cal seguir avançant i consolidar les fites aconseguides en l'espai públic i en el privat, a casa i al carrer. I encoratjar-nos a no renunciar als drets que garanteixen les nostres llibertats, com el dret al propi cos. Tot just fa un any, omplíem les places i els carrers sota l'amenaça d'un retrocés de més de 40 anys respecte dels nostres drets reproductius i sexuals, davant la proposta de reforma de llei de l'avortament. Avui, la reforma està aturada i les dones podem decidir lliurement sobre la nostra maternitat.

La nostra, dèiem, és una lluita quotidiana amb dos escenaris imprescindibles: el públic i el privat. Malgrat els importants canvis que s'han produït al llarg del segle XX al nostre país, la situació de les dones al mercat de treball continua estant marcada per la desigualtat i per la doble presència de les dones. Mentre les dones s'han anat incorporant al treball productiu, a la feina remunerada, la major part dels homes no han assumit com a pròpies les tasques de cura ni les tasques de sosteniment de les llars.

Recordem que el treball domèstics, el treball invisible, no remunerat i realitzat principalment per les dones, significa aproximadament un 40% del PIB català.

Només si ens responsabilitzem entre totes i tots del sosteniment de la vida, de la cura dels més petits i dels més grans, del treball quotidià de totes les llars; només si trenquem la lògica de la plena disponibilitat laboral dels homes i de les dobles i triples jornades de les dones; només si repartim els temps i els treballs serà possible la igualtat entre dones i homes a la vida pública, a la política, al món associatiu, a l'escena cultural o al mercat de treball. Cal fer un gir, doncs, i cal moure fitxa des de les nostres vides quotidianes per tal de transformar els nostres pobles i ciutats.

Apostem doncs, des totes les institucions, des dels agents econòmics i socials, i des de la societat civil per garantir els drets bàsics de les dones i per avançar en la coeducació i la coresponsabilitat entre homes i dones. Apostem, totes i tots, per impulsar un canvi cultural que ens porti a establir unes relacions entre homes i dones lliures de violències i de dominació, unes relacions que ens permetin créixer en igualtat i llibertat. Comprometem-nos, doncs, i avancem des la complicitat cap a la construcció de pobles i ciutats més justos i solidaris.