fbpx

L'Agenda

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre tota l'actualitat de Canyelles al teu correu electrònic.

Si us plau, activeu el javascript per enviar aquest formulari

Regulada l'escalada a les Penyes de l'Escofet

Regulació de l'escalada. XPN DIBALa Diputació de Barcelona ha renovat l’acord amb la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) per regular l’escalada als parcs del Garraf i d’Olèrdola. Dins l’ús públic d’aquests dos parcs, una de les activitats més rellevants és l’escalada. En alguns indrets, però, es poden produir molèsties que afecten negativament les espècies rupícoles. L’acord amb la FEEC té l’objectiu de fer compatible aquesta pràctica amb el manteniment dels valors ecològics i la riquesa natural d’aquests espais naturals.

Entre les zones on el conveni regula que es pot escalar durant tot l’any hi ha la Penya de l’Escofet, a Canyelles, paratge que forma part del Parc d’Olèrdola i conegut popuarment com La Facu.  Es tracta d’un sector amb gran afluència d’escaladors, que té 34 itineraris de 20-30 metres d’alçada. És, a més, una de les poques zones on el conveni permet, a més, l’obertura de noves vies d’escalada en qualsevol època de l’any. Això sí, tenint cura de no malmetre la vegetació rupícola i la fauna present a la paret, així com la del peu de via o la de l’indret on estan ubicades les zones d’escalada.

A prop de Canyelles, també dins del parc d’Olèrdola, també es permet l’escalada i l’obertura de noves vies durant tot l’any a la Font de l’Ametlló, a Olèrdola. I el mateix passa a tres zones del parc del Garraf: el Pic del Martell, la Cinglera de Penya Ginesta i el Pas de la Mala Dona.

La regulació de l’escalada al Parc del Garraf i al d’Olèrdola té tres objectius bàsics. D’una banda, garantir la conservació i millora de les poblacions d’ocells, de vegetals, la geomorfologia i els vestigis arqueològics que estan afectats per l’escalada. De l’altra, posar a la disposició dels escaladors les eines necessàries perquè practiquin l’escalada de forma respectuosa amb el medi. I, finalment, sensibilitzar als usuaris dels parcs sobre la importància de la seva fauna, flora i gea, i la necessitat de respectar-les per poder fer compatibles els diferents usos dins l’espai natural.

Trobareu tota la informació i termes de l’acord signat entre l’Oficina Tècnica de Parcs Naturals (OTPN) de la Diputació de Barcelona i la FEEC, aquí.

Escalada respectuosa amb l'entorn

L'escalada és una activitat molt arrelada a Catalunya. Les activitats d'escalada coincideixen en molts casos amb indrets on hi ha exemplars d'animals i plantes molt singulars o en perill, que cal protegir. Per això la Diputació de Barcelona ha posat en marxa un programa de protecció del medi rupícola al Parc del Garraf, que inclou mesures encaminades a ordenar-ne la freqüentació i la millora d'aquests espais. Per col·laborar amb el programa i contribuir a la protecció de la fauna i la flora pròpia dels rocaters, s'haurien de seguir les recomanacions següents:

-Per escalar en les zones no marcades expressament en el mapa, caldrà disposar del corresponent informe favorable del parc. Respecteu les indicacions que trobareu en alguns punts d'accés a les vies d'escalada.

-Deixeu el menor nombre possible de senyals del vostre pas. No trenqueu ni malmeteu la vegetació. Respecteu al màxim la tranquil·litat de la fauna que hi viu i emporteu-vos totes les deixalles.

-Col·laboreu en la difusió d'aquest programa per aconseguir una escalada respectuosa amb l'entorn, que permeti gaudir de les riqueses del medi rupícola i alhora preservar-les.

 

 

  •  

  •