Queden ...
per la 17a Fira de Santa Llúcia

L'Agenda

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre tota l'actualitat de Canyelles al teu correu electrònic.

Càmeres de Vigilància contra incendis als boscos de l'Alt Penedès i el Garraf

2018 06 29 presentació càmeres incendisCanyelles acull la presentació del nou dispositiu de lluita contra el foc

Inclou una xarxa de 19 càmeres de videovigilància per deterctar columnes de fum i possibles focs

El sistema permetrà una intervenció més ràpida

Bombers, Federació d'ADF i Oficina de Prevenció d'Incendis de la Diputació visualitzaran les imatges de les càmeres

El dispositiu ha requerit una inversió de 13.636 euros, finançats per la Diputació de Barcelona i la Mancomunitat Penedès-Garraf

Aquest divendres 29 de juny, s’ha presentat a Canyelles la xarxa de càmeres de videovigilància contra els incendis forestals, un dispositiu impulsat per la Federació d’Agrupacions de Defensa Forestal del Penedès-Garraf amb el suport de la Diputació de Barcelona i la Mancomunitat Penedès-Garraf. El dispositiu, integrat per 19 càmeres, permetrà detectar més ràpidament els incendis forestals i agilitar les tasques d’intervenció i extinció, en cas que siguin necessàries.

En la presentació Rosa Huguet, presidenta de la Mancomunitat Penedès-Garraf, ha agraït a la Diputació de Barcelona el suport rebut a la iniciativa i ha reivindicat la voluntat de la Mancomunitat, mitjançant els nous estatuts, d’avançar cap a noves accions que millorin la prevenció d’incendis en el territori i afavoreixin la gestió forestal dels boscos dels 33 municipis que la conformen. Agraïm que ens hagueu escoltat i que es posi el fil a l’agulla en millorar aquest camí de la protecció dels boscos, del coneixement de la realitat i necessitats del territori, ha assegurat Rosa Huguet, que ha destacat la vital importància d’aquest dispositiu i de la possibilitat de poder veure en imatges en directe el que està passant al territori. Huguet ha assegurat que estem disposats a fer el que calgui en aquesta lluita per protegir l’entorn i el territori, però per aconseguir-ho  necessitem de la vostra mà. Només amb mitjans com aquests ho podem tirar endavant.

Per la seva part Dionís Guiteras, vicepresident primer de la Diputació de Barcelona i responsable de l’àrea de Territori i Sostenibilitat, ha destacat que la posada en marxa d’aquesta iniciativa fa coincidir dues facetes molt importants que m’apassionen: el bosc i el territori i la mancomunitat de serveis del món local. Guiteras també ha volgut felicitar el territori per la iniciativa d’adaptar-vos als nous temps. La societat civil va per damunt de les idees o de la feina dels polítics. És viva i activa.  Les institucions van més lentes i, al final el que hem de fer tots els agents és treballar conjuntament com en aquest cas. En aquest sentit, ha assegurat que s’han de destinar recursos públics a la vigilància, que són aprofitats per tots els agents de la cadena: agents rurals, ADF’s, Protecció Civil.

Guiteras també s’ha refereit a la necessitat de gestionar el bosc, que ocupa un 66% del territori català, perquè sigui viable econòmicament perquè baixarà el risc d’incendim millorarà el paisatge i la biodiversitat.
El diputat, a més, ha apuntat que des de la Diputació m’esforçaré per aconseguir que totes les administracions treballin conjuntament perquè els focs acabin sent una anècdota.

Segons ha explicat Ramon Torrents, president de la Federació d’ADF del Penedès i el Garraf, gràcies al suport econòmic de les dues institucions s’ha pogut ampliar el sistema de vigilància que va posar en marxa l’ADF Subirats l’any 2016, i que comptava amb sis càmeres. S’ha implementat fins arribar a les 19 videocàmeres actuals que permeten visualitzar el conjunt de masses boscoses de les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf. La bona col·laboració ha fet possible que es posin en marxa aquestes 19 càmeres, ha assegurat i ha destacat la facilitat que ha suposat poder treballar de manera coordinada, fent un engranatge perfecte entre Mancomunitat, ADF’s, Bombers, Diputació, Agents Rurals, Ajuntaments... tot ha anat perfecte. És el nostre ideal de projecte. Estem molt satisfets de com ha anat. Ho agraïm a totes les parts. Treballar així és molt satisfactori.

Càmeres instal·lades en punts estratègics del territori
 
Les càmeres s’han instal·lat a punts estratègics del territori, que s’han escollit tenint en compte un seguit de criteris tècnics i tecnològics, com permetre una visió panoràmica del conjunt de les comarques de l’Alt Penedès i el Garraf; disposar de senyal d’Internet, que facilita de manera gratuïta l’empresa col·laboradora del projecte Wifi Penedès; i també disposar d’alimentació elèctrica, que assumeixen els diferents ajuntaments on s’ubiquen les càmeres.

Els aparells instal·lats estan dotats de visió nocturna i de sensors de variació d’imatge, que permeten detectar possibles columnes de fum des de la distància. Així, mitjançant un programa específic de gestió, es detecten les variacions en la imatge i s’emet un senyal d’alerta.
Així mateix, les càmeres situades en els punts més elevats, compten amb un sistema motoritzat que permet un moviment de 360 graus de rotació, facilitant una visió panoràmica, que fa possible també ajustar la visió cap a la zona que es vol observar amb més detall.

Les càmeres transmeten, per wi-fi i en temps real, les imatges captades al centre de control de la Federació d’ADF, ubicat a Vilafranca del Penedès, com també al centre de control de Bombers de la Regió Metropolitana Sud, ubicat a Sant Boi de Llobregat. Les imatges també arriben a l’Oficina de Prevenció d’Incendis de la Diputació de Barcelona. En cas necessari, a més, les imatges emeses per les càmeres es poden visualitzar des de qualsevol dispositiu mòbil, ja que són útils tan per detectar columnes de fum, com per aportar informació sobre la seva evolució durant els treballs  d’extinció de l’incendi.

Des de la Federació d’ADF del Penedès i el Garraf, que agrupa la totalitat de les 28 ADF de les comarques de l’Alt Penedès, Baix Penedès i Garraf, no es descarta que els propers anys es pugui ampliar la cobertura, tant per arribar a territoris veïns com per millorar la precisió dels detalls de visió.