fbpx

Informació important Covid-19

 

2020 03 06 corona1web

A Catalunya s’ha establert un protocol, coordinat per l’Agència de Salut Pública de Catalunya, per a la vigilància del Covid-19 o Coronaviurs, que s’actualitza diàriament segons les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i la resta d’autoritats sanitàries.

Tota la informació actualitzada i fiable està al CANAL SALUT de la GENERALITAT DE CATALUNYA

En aquest web trobareu també PREGUNTES FREQÜENTS I RESPOSTES sobre el Coronavirus.

Més informació a AGÈNCIA DE SALUT PÚBLICA

Interior activa el pla PROCICAT per MALALTIES EMERGENTS

Tota la informació a AJUNTAMENT DE CANYELLES

L'Ajuntament de Canyelles fa una crida a la tranquil·litat i recomana als ciutadans seguir els consells i indicacions del Departament de Salut i quedar-se a casa.

Atenció telèfonica  Ajuntament de Canyelles a 93 897 30 11 i a 686 47 30 10

Atenció presencial OAC per a urgències: de 10h a 13h

Atenció telemàtica: www.canyelles.cat

 

Informació sobre el Covid-19?

El Covid-19 és una nova malaltia per coronavirus que es va detectar per primer cop el mes de desembre del 2019 a la ciutat de Wuhan, a la Xina. El coronavirus és una àmplia família de virus que afecten normalment els animals però, en determinades ocasions, com aquesta, es poden transmetre dels animals a les persones. Provoquen quadres clínics que van des del refredat comú fins a pneumònies greus.

Símptomes

Els símptomes més comuns de la Covid-19 inclouen febre, tos i dificultat respiratòria. En els casos més greus, la infecció pot causar dificultats importants per respirar, fracàs renal i fins i tot la mort. Cal destacar que aquests casos més greus en general només afecten la gent gran o persones que pateixen malalties cròniques cardíaques, pulmonars o alteracions de la immunitat.

Els símptomes poden trigar entre un i catorze dies a aparèixer, però el més habitual és que el període d’incubació sigui de cinc o sis dies.

Transmissió del virus

La transmissió de la Covid-19 es produeix sobretot pel contacte amb les secrecions respiratòries d’una persona malalta, com la tos o els esternuts. Aquestes secrecions poden infectar una altra persona si entren en contacte amb el nas, els ulls o la boca d’aquesta persona.

Recomanacions per a la prevenció

Es recomana prendre les mesures de prevenció habituals de la grip estacional:

  • Rentar-se les mans sovint amb desinfectant de mans a base d’alcohol o amb aigua i sabó.
  • Tapar-se la boca i el nas en cas de tenir tos o esternuts, preferiblement amb la part anterior del colze o amb un mocador d’un sol ús.
  • Mantenir una distància prudencial de dos metres respecte a persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda.
  • Evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca.
  • Activitats públiques

Què fer en cas de sospitar d’un cas de coronavirus?

Qualsevol cas, sospitós o confirmat, es deriva als serveis de salut públics, que estan preparats per actuar.

Si presenteu símptomes respiratoris com tos, mal de coll, febre o sensació de dificultat per respirar i heu estat en contacte amb algú que tingui la malaltia o heu viatjat als països de risc, com la Xina o el nord d’Itàlia, la recomanació és quedar-se a casa i comunicar-se per telèfon amb els serveis sanitaris o el 061.

Trobareu més informació sobre la Covid-19 a

http://canalsalut.gencat.cat/ca/salut-a-z/c/coronavirus-2019-ncov/

https://www.aspb.cat/noticies/preguntes-respostes-covid19.

¡