Crear ocupació i promoure la formació com a eina per afavorir la inserció laboral, prioritats del govern de Canyelles

2018 serlocEl servei gratuït del SERLOC posa a l’abast dels ciutadans espais i recursos per desenvolupar la recerca de feina

Té en marxa diverses propostes formatives i de promoció de l’emprenedoria com l’Artífex o l’Alemany per l’Ocupació

És el municipi de la comarca del Garraf on més s’ha reduït la desocupació durant el 2018

Canyelles ha tancat el 2018 amb un descens de l’atur del 7,38%, segons l’Informe publicat per la Diputació de Barcelona corresponent al mes de desembre.
Amb aquest descens, Canyelles es converteix en el municipi de la comarca del Garraf on més s’ha reduït la desocupació el darrer any.  És un descens, a més, superior al global de la comarca, que ha estat d’un 5,48%, i també de la província de Barcelona (6,04%), Catalunya (6,01%) i Espanya (6,17%).

Això no obstant, encara manté una taxa d’atur del 13,88%. És per aquest motiu que crear ocupació i promoure la formació com a eina per afavorir la inserció laboral o l’emprenedoria són una de les màximes prioritats del govern local. El nostre màxim esforç és continuar treballant per fer possible que la gent de Canyelles pugui trobar feina, assegura l’alcaldessa de Canyelles, Rosa Huguet.

Artífex, Alemany per l’Ocupació, iniciatives reeixides de formació per a l’ocupació

Al municipi es desenvolupen diverses iniciatives reeixides en aquest àmbit, promogudes des del SERLOC (Servei Local d’ocupació). Una de les experiències més singulars i exitoses és l’Artífex, el Centre de Qualificació en Oficis Artesans. Aquest centre de formació, únic al territori, és una de les principals apostes de l'Ajuntament de Canyelles per promoure la formació i l'ocupació al municipi, i es fa en un àmbit concret, el de l'artesania i els oficis antics. L'objectiu és la formació (de persones en atur o no) en antics oficis com la forja, la ceràmica, la fusta, el vidre o la pintura perquè obtinguin una qualificació professional i puguin iniciar els seus propis projectes empresarials, a través de l'acreditació del carnet d'artesà. L'objectiu és motivar la creació de col•lectius legals per a formar d'empreses, associacions o cooperatives. L’Artífex s’adreça a persones en atur que trobin en aquest àmbit una sortida laboral a través d’un projecte d’emprenedoria. Però també als professionals que ja estan treballant i necessiten un reconeixement i acreditació que poden obtenir a través del Carnet d’Artesans.

2018 cursalemanyeb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En un municipi petit, en què bona part de la gent ha d’anar a treballar fora, des del principi hem apostat per les polítiques de formació que puguin dotar de competències les persones que busquen feina i també promoure l’emprenedoria. Un exemple és l’Artífex, assegura l’alcaldessa de Canyelles Rosa Huguet. No podem tenir grans empreses però sí una petita xarxa d’emprenedors i petits empresaris que, per la situació estratègica de Canyelles amb una molt bona comunicació, troben en el municipi el lloc idoni per establir-se.
Una altra de les iniciatives reeixides en l’àmbit de la promoció de la formació per a l’ocupació és l’Alemany per l’Ocupació, també promogut des del SERLOC. És una proposta que es fa de manera subvencionada de cursos semiintensius d’aprenentatge d’aquesta llengua germànica enfocats a la inserció laboral. L’objectiu és que els participants puguin adquirir noves competències i oportunitats per obtenir una feina. És, a més una proposta única al territori.

2018 09 17 vidreartifex

 

 

 

 

 

 

 

Als cursos d’alemany cal afegir les càpsules formatives en noves tecnologies (especialment adreçades a la recerca de feina) que també s’ofereixen des del SERLOC de manera periòdica, o els diversos tallers i cursos de formació que s’hi ofereixen al llarg de l’any com és el cas dels de Mosso de Magatzem, Competències d’Emprenedoria o lampisteria, entre d’altres.
El SERLOC, a més, participa dels diversos plans ocupacionals que es promouen des de la Diptació de Barcelona i des del SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament econòmic dels municipis i a fomentar l’ocupació i l’ocupabilitat.


SERLOC, un servei gratuït de promoció de l’ocupació a Canyelles

En el darrer any el Servei Local d’Ocupació de Canyelles (SERLOC) ha incrementat en 61 persones el nombre d’usuaris, arribat a tenir-ne en total més de 300. La major part d’aquests tenen entre 40 i 50 anys i són dones, en major percentatge (53%).

El SERLOC té la finalitat de contribuir a l’activació econòmica i a la millora de l’ocupació en el municipi. Posa a disposició dels ciutadans espais i recursos per poder desenvolupar la recerca de feina de les persones que es troben a l’atur o estan en el procés de millora de feina.

El servei, totalment gratuït, ofereix:
• Informació, orientació i assessorament als treballadors a l’atur, en actiu i a les empreses del municipi sobre temes d’ocupació i del mercat de treball.
• Borsa de Treball
• Tallers de recerca de feina
• ZIAL (Zona d’Informació i Assessorament Laboral)
• Formació
• Promoció de projectes d’ocupació i de desenvolupament local

Així, qualsevol persona que vulgui utilitzar aquests recursos, o que vulgui més informació, ha de contactar prèviament al SERLOC, demanat cita a l’OAC (presencialment a l’Ajuntament o bé a través del telèfon 93 897 30 11), o bé a través del correu electrònic Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la..

El SERLOC està en contacte permanent amb els usuaris, a qui fa arribar setmanalment ofertes de feina del territori. Està obert, a més, en tot moment per atendre les consultes dels usuaris. Pel que fa a la zona ZIAL, funciona a l’Aula TIC, tres dies a la setmana (tots els dilluns, d’11h a 13 h; i els dimecres i divendres de 9 h a 13 hores). Aquest espai està dotat amb ordinadors, impressora, telèfon i suport personal per a la recerca de feina.