Queden ...
per la 16a Fira de Santa Llúcia

L'Agenda

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre tota l'actualitat de Canyelles al teu correu electrònic.

Canyelles aprova un pressupost municipal destacat per les inversions i la participació de les persones

2017 02 14 PressupostosAhir, 14 de febrer de 2017, es van aprovar els pressupostos de l’Ajuntament de Canyelles. Segons l’Alcaldessa, Rosa Huguet, “hem aprovat els millors pressupostos per a Canyelles. I dic que són els millors perquè els hem fet comptant amb moltes persones ja que des del mes de setembre i fins el mes de novembre de 2016, hem fet més de vuit sessions que implicaven a diferents col·lectius a participar en l’elaboració del pressupost.”

Amb el present pressupost, el govern de l’Ajuntament continua apostant de forma molt nítida per tal de millorar la qualitat de l’espai públic i els serveis municipals, incrementar la despesa social, el foment de la reactivació econòmica i l’ocupació i els programes d’educació, cultura, joventut, gent gran i la cohesió social, així com les inversions en equipaments i infraestructures. “I tot i això ho farem sense apujar impostos i Mantenir la pressió fiscal global, tal com hem posat de manifest amb motiu de l’aprovació de les ordenances fiscal ja acordades pel Ple, sense incrementar la pressió fiscal als nostres veïns i veïnes, després d’uns quants ja de crisi econòmica que estem patint.”, apunta l’Alcaldessa.

Pressupost per àmbits sectorials.

En matèria d’educació, el pressupost manté l’esforç centrat en l’oferta de serveis educatius del cicle reglat i també en els programes d’educació adreçats a grups i persones en cicles no reglats, donat que amb la darrera ampliació de l’institut, es tancarà el cicle de secundària en el municipi la qual cosa permetrà la cohesió social de la joventut. Mereix especial consideració l’esforç que realitza l’Ajuntament en el sosteniment de l’escola bressol municipal mantenint-se el mateix esforç durant aquest any 2017.

El nou pressupost reflecteix també l’esforç d’inserció laboral dels i de les joves que acaben els cicles educatius. A través d’aquest programa, l’Ajuntament vol millorar les possibilitats d’obtenir ocupació en tasques d’interès públic per a joves que es trobin a la sortida dels cicles educatius i a l’ inici de la seva activitat laboral ajudant-los i orientant-los en la seva inserció laboral.

Amb la posada en funcionament de l’Escola d’Arts i Oficis “Artífex”, adreçat especialment a aquell col·lectiu de persones que volen dedicar la seva activitat professional en la recuperació d’aquells oficis que estan íntimament lligats amb el Nadal a Canyelles.

En matèria de cohesió social cal assenyalar que l’Ajuntament manté l’estructura bàsica dels serveis socials, orientada especialment als següents programes: la dotació per a les beques de menjador i les aportacions a l’ assistència domiciliària i els ajuts d’ emergència social. Aquest grup de programes rep la dotació necessària per mantenir el nivell d’esforç que hem sostingut fins ara i, si és possible, millorar-ho.

En relació a la millora de les infraestructures, els equipaments i els serveis públics, es continua invertint a la via pública, l’enllumenat públic (per mitjà de la seva renovació amb una finalitat clara d’estalvi energètic); i la supressió de barreres arquitectòniques i els serveis públics de sanejament, el manteniment de jardins i la neteja viària.

El pressupost articula de forma positiva les accions de millora de l’eficiència reduint la despesa en consum d’energia dels serveis i els equipaments municipals.

Les inversions. El projecte de pressupost preveu ultimar les inversions que ja s’executen actualment i garanteix el manteniment de la capacitat de continuar prestant serveis en condicions de qualitat.

1. Conjuntament amb el desenvolupament urbanístic de les urbanitzacions, el projecte angular de la present legislatura es materialitza en aquest pressupost, amb la inclusió del Pavelló municipal que acabarà de tancar el projecte de municipi esportiu que varen iniciar anys enrere amb la construcció del gimnàs municipal i que, a banda de donar vida al nostre municipi, esdevindrà una instal·lació complementària per als nostres infants durant la seva etapa escolar.

2. Capítol a part, es mereix el desenvolupament de la gestió urbanística de les urbanitzacions de Les Palmeres i Vora Sitges, respectivament, amb una clara aposta d’aquest equip de govern en contribuir a reduir els dèficits urbanístics històrics que patien ambdues urbanitzacions la qual cosa contribuirà a millorar la qualitat de vida dels nostres veïns i veïnes de dites urbanitzacions.

3. Les inversions de l’ Ajuntament pel 2017 es fixen en l’ import de 2.268.518,78 €. I, les línies bàsiques que les orienten son les següents:

a) El manteniment de la qualitat de l’espai urbà i del medi ambient, la mobilitat ciutadana i els equipaments públics: culturals, educatius i esportius.

b) La millora dels sistemes de comunicacions i administració electrònica i la dotació als serveis operatius de l’Ajuntament (s’ajunta el pla d’inversions i finançament de l’Ajuntament per al 2017 on es detallen les actuacions i llur finançament)

El projecte de pressupost conté una previsió detallada dels ingressos. Són el resultat de quantificar la modificació de les ordenances fiscals, el resultat d’estimar una recuperació moderada de l’activitat econòmica i comptem amb el manteniment de les participacions en els ingressos de les altres administracions públiques.

S’inclou entre el ingressos d’aquesta naturalesa els previstos per transferències de capital detallats en el document “Annex d’inversions i finançament”, inclòs a la documentació del pressupost.

El Govern te voluntat de limitar al màxim l’endeutament al llarg termini el 2017. Aquest propòsit compleix els objectius de la Llei Orgànica d’ Estabilitat Pressupostària i el projecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat pel 2015 pel que fa el règim d’autoritzacions i tuteles.

Al final del Ple, l’Alcaldessa va explicar que “hem fet els millors pressupostos possibles davant les limitacions actuals de l’estat.” Huguet recorda que “des de l’inici de l’actual crisi econòmica i social, els municipis han estat de les administracions més perjudicades, patint enormes restriccions i l’aprovació de lleis estatals que han limitat la seva acció. L’Estat imposa un sostre de la despesa en cada pressupost municipal.
Un límit que no permet fer cap altra despesa, encara que les finances de cada ajuntament ho permetin i hi hagi una necessitat social dels veïns i veïnes que ho justifiqui. Aquest sostre de la despesa no només limita i penalitza la als Ajuntaments sinó que perjudiquen i penalitza la política per a les persones.”

El pressuposts aprovat per aquest 2017 és el més alt que ha tingut l’Ajuntament mai. Amb una mica més de 7M€, les prioritats en les inversions marquen la prioritat. Els comptes es van aprovar amb els vots de l’equip de Govern i els vots en contra del PSC, ERC i ICV.