fbpx

L'Agenda

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre tota l'actualitat de Canyelles al teu correu electrònic.

Si us plau, activeu el javascript per enviar aquest formulari

Ban municipal per a un ús responsable de l'aigua davant l'alerta per sequera a tot Catalunya

2023 03 01 decretsequeramesuresmunicipis page 0001L'Ajuntament de Canyelles fa una crida als ciutadans i ciutadanes perquè facin un ús responsable de l'aigua davant la situació de sequera que afecta Catalunya.

Canyelles es troba entre els 244 municipis catalans inclosos en fase d'excepcionalitat per sequera que ha decretat l'Agència Catalana de l'Aigua davant la reducció de les reserves d'aigua i la manca de pluges.

L'ACA ha aprovat l’activació de la fase d’excepcionalitat del sistema Ter-Llobregat i de l'aqüífer del Fluvià Muga, Empordà, Banyoles, la Serralada Transversal, Prades-Llaberia, la capçalera del Ter, el Llobregat mitjà, l'Anoia Gaià, i l’aqüífer del Carme Capellades. 

I ha establert  diverses mesures per reduir el consum d'aigua per  minimitzar els efectes de la sequera, pel risc de desabastament i perquè el volum de reserves d'aigua als embassaments és  molt baix (27%)

 

MESURES

Volum màxim d'aigua per habitant i dia

S'estableix una reducció de la dotació d'aigua mitjana de 230 litres per habitant i dia. Aquest cabal inclou activitats econòmiques i comercials.

Piscines

L'aigua potable per ompliment queda limitat a:

-El reompliment parcial de piscines amb sistema de recirculació de l'aigua, en les quantitats indispensables per garantir la qualitat sanitària.

-En centres educatius, l'ompliment complet o parcial de piscines desmuntables de capacitat inferior a 500 litres per al bany d'infants. 

-Les limitacions no s'apliquen a les piscines d'aigua de mar que s'omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d'abastament i de sanejament públiques.

Reg: Prohibit regar zones verdes i jardins públics i privats, excepte:

- S'aplica el reg de supervivència. Només es permet l'aigua per mantenir viu l'arbrat, i fent-ho gota a gota o amb regadores amb la mínima quantitat d'aigua indispensable,  de 20.00h a 8.00h.

-Prohibit el reg de la gespa, a excepció del reg destinat a la pràctica federada de l'esport en les quantitats mínimes necessàries per permetre-la, sense superar la dotació màxima de 450 m³ /ha/mes i complint la resta de limitacions que digui l'ens local.

Prohibició de neteja de carrers amb aigua potable, excepte si la neteja és resultat d'un accident o d'un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d'aigua indispensable. També es permet la neteja d'aparadors i finestres amb galleda i esponja

La prohibició del reg en excepcionalitat no s'aplica al reg amb aigües de pluja recollides en teulades ni al reg amb aigües regenerades procedents de depuradora.

Neteja de Vehicles. L'ús de l'aigua queda limitat a:

- Neteja en establiments comercials dedicats a aquesta activitat que compten amb sistemes de recirculació de l'aigua. Fora d’aquests establiments només es permet la neteja de vidres, miralls, retrovisors, llums i plaques de matrícula amb esponja i galleda.

-Es permet la neteja de vehicles fora d'establiments comercials per a mantenir la seguretat i salut de les persones i dels animals. S’inclouen els vehicles de transport de menjar, transport d'animals (vius o morts), ambulàncies, vehicles mèdics i transport de medicaments i de residus. Es farà sempre amb la mínima utilització d'aigua possible.

Neteja de carrers i mobiliari urbà

-Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram, paviments, façanes i similars, ja siguin públics o particulars excepte si la neteja és resultat d’un accident o d’un incendi, o bé existeix un risc sanitari o un risc a la seguretat viària. En aquestes circumstàncies, la neteja es farà amb el mínim d’aigua indispensable.

-Sí que es permet la neteja d’aparadors i finestres amb galleda i esponja.

Fonts ornamentals

-Resta prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte llacs artificials que facin de suport vital de vida aquàtica, on es permet el mínim ús de l’aigua imprescindible pel seu manteniment. 

Granges i ús agrícola

-L'ús d'aigua procedent de la xarxa d'abastament d'aigua potable queda limitat a les quantitats necessàries per l'abeurament i neteja dels animals, així com per a la neteja del recinte. Per aquest darrer ús cal utilitzar només les quantitats imprescindibles per mantenir les condicions sanitàries i només en cas que no es disposi d'una font alternativa i exclusivament mitjançant sistemes de neteja a pressió o altres d'eficàcia equivalent.

40% de reducció de l'aigua per a usos agrícoles

Usos industrials i lúdics

15% de reducció de l'aigua per a usos industrials.

Reducció de l'aigua per a usos lúdics: 15% en usos assimilables i 50% en el reg.  

Eliminació de pols a l'aire

Es prohibeix la utilització d'aigua per a l'eliminació de pols i matèria en suspensió a l'aire.

 

El mapa i els municipis afectats per la sequera es poden veure en el següent enllaç: https://aplicacions.aca.gencat.cat/visseq/

La situació de la sequera a Catalunya es pot consultar en el següent enllaç:https://sequera.gencat.cat/ca/estat-actual/novetats-sequera/