fbpx

L'Agenda

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre tota l'actualitat de Canyelles al teu correu electrònic.

Si us plau, activeu el javascript per enviar aquest formulari

El SIAD atén 158 dones del Garraf durant el 2017

2018 03 06 reuniósiadEl SIAD Garraf és un servei que dona resposta a les demandes d'informació i atenció psicològica de les dones, i contribueix a la superació de totes les situacions de desigualtat de gènere

Un total de 158 dones de Canyelles, Cubelles i Olivella van ser ateses al SIAD Garraf, Servei d’informació i Atenció a la Dona, des de gener fins al desembre de l’any passat, amb un total de 656 visites. El SIAD Garraf és un servei format per una advocada i una psicòloga, que dóna resposta a les demandes d’assessorament jurídic i atenció psicològica de les dones, i contribueix a la superació de totes les situacions de desigualtat de gènere.

El 2017 un total de 15 dones a Canyelles, amb un total de 86 visites (4 de primera acollida, 71 d’assessorament psicològic i 11 d'assessorament jurídic); a Cubelles es van atendre 98 dones amb un total de 400 visites (20 de primera acollida, 341 d’assessorament psicològic i 39 d'assessorament jurídic) i a Olivella es van atendre 45 dones amb un total de 170 visites (1 de primera acollida, 143 d’assessorament psicològic i 26 d'assessorament jurídic).

El servei inclou informació sobre els drets de les dones, orientació a aquelles que presentin una situació de discriminació per raó de gènere sobre les línies de funcionament dels centres i recursos especialitzats, així com assessorament i atenció psicològica especialitzada en violència de gènere.

Pel que fa a l’assessorament jurídic, el servei dóna orientació legal a les dones que ho sol·licitin i que presentin una situació de desigualtat (violència masclista, assetjament, processos de família, etc.), i també informa i assessora persones, ens locals, professionals, entitats i associacions del territori sobre els drets de les dones.

Des del SIAD Garraf també es treballa amb grups de teràpia per tractar  conjuntament temes i situacions comuns entre les dones, des d’una perspectiva de gènere. En aquest sentit, a Olivella es va crear el grup “Som dones, ens cuidem”, que va comptar amb la participació de 7 dones en situació de sobrecàrrega emocional. A través d’aquest grup es va oferir a les dones un espai de comunicació positiva  per aprendre a viure i conviure amb les experiències de cadascuna.

A Cubelles es va iniciar un grup de suport psicosocial per a dones que pateixen o han patit violència masclista, oferint un espai per identificar, compartir i elaborar la violència viscuda, contribuint a la seva recuperació i potenciant la seva autonomia, per tal de recuperar el control de les seves vides. També a Cubelles es va dinamitzar el grup “On és el manual d'instruccions per a educar a les nostres filles i fills?”, amb la participació de 9 dones, per tal de reforçar les competències marentals, enfortint el desenvolupament d’estratègies basades en la importància del vincle i el bon tracte.

El SIAD també organitza activitats de sensibilització i prevenció de violència masclista adreçades a l’alumnat dels centres educatius. En aquest sentit, al 2017 es van fer diversos tallers a l'IES Pla del Bosc de Canyelles al voltant del Dia Internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones: “Si l’amor és un embolic...pots desembolicar-te!”, per treballar el concepte de l’amor romàntic i “Repensant la masculinitat” i “El pati també és nostre”, per reflexionar sobre els rols d’homes i dones.

Així mateix, es van fer dues xerrades per mares i pares en el marc del Projecte XAM, per treballar temes relacionats amb la corresponsabilitat en l’educació dels fills i filles i es va iniciar la creació d’un projecte de Coeducació per a les escoles de Cubelles, Canyelles i Olivella. Amb aquestes activitats es vol incidir en el canvi cap a una educació en l’equitat, prevenint violències i generant referents positius.

En relació al treball en xarxa entre professionals, l’any passat es va fer la revisió i actualització del Protocol d’atenció a dones víctimes de violència masclista de Canyelles, Cubelles i Olivella amb els diferents agents implicats: Serveis Socials, ABS, MMEE, Policia local i SIAD i es va crear la Comissió de Seguiment.

Per a aquest any està prevista la continuïtat de tots els serveis, així com el desenvolupament del taller “Som dones, ens cuidem” i d’alguns tallers de prevenció de violència masclista a Canyelles. De la mateixa manera, es crearà la comissió d’igualtat a Olivella, amb la participació de representants dels mossos, agents locals, serveis socials, treballadores socials, metges i el SIAD.

La prestació d’aquests serveis és possible gràcies al suport de l’Institut Català de les Dones i dels ajuntaments de Canyelles, Cubelles i Olivella.