El butlletí

Subscriu-te al nostre butlletí per rebre tota l'actualitat de Canyelles al teu correu electrònic.

Please enable the javascript to submit this form

Les instal·lacions i edificis municipals, protegits contra la legionel·la

 

2017 09 28 legionelladoLes instal•lacions i edificis municipals de Canyelles s’estan sotmetent aquests dies a un tractament preventiu antilegionel•la, seguint la normativa establerta per la Generalitat. És una actuació que es fa anualment a tots els edificis públics susceptibles de ser contaminats per aquest agent biològic. Els treballs els desenvolupa una empresa externa especialitzada que l’Ajuntament de Canyelles té contractada i tenen un cost de 4.500 euros.

La legionel•la és un bacteri que es troba, de manera habitual, en aigües superficials (llacs, rius, estanys) formant part de la flora bacteriana. El seu desenvolupament en aquests nínxols ecològics naturals es dóna en unes condicions tèrmiques d’òptim creixement compreses entre els 35ºC i els 37ºC, però pot viure a temperatures entre els 20ºC i els 45ºC.

La legionel·losi

La legionel•la és responsable de la legionel•losi, malaltia que es manifesta en dos quadres clínics ben diferenciats. En persones joves, sanes i sense malalties associades, provoca un quadre de tipus gripal que, habitualment, no comporta complicacions, i rep el nom de Febre de Pontiac. En persones grans, amb altres malalties associades i amb una baixa immunitat, es produeix un quadre de pneumònia greu anomenat Malaltia del legionari, que pot fins i tot arribar a provocar la mort de l’afectat. La legionel•losi no es transmet de persona a persona. Es contrau per inhalar vapor d’aigua o aerosols (dispersió d’un líquid o un sòlid en l’aire o en un gas).

2017 09 28 legionellau

Les instal•lacions que amb més freqüència poden estar contaminades amb legionel•la, i han estat identificades com a fonts d’infecció, són els sistemes de distribució d’aigua sanitària, calenta i freda, i els equips de refredament d’aigua evaporatius, com les torres de refrigeració i els condensadors evaporatius.

Aquestes instal•lacions poden rebre dos tipus de tractament preventiu, segons les característiques. D’una banda, per desinfecció per clor. I de l’altra per xoc tèrmic, ja que les altes temperatures maten el bacteri de la legionel·la.

Tractament de plagues

Paral·lelament, i també en l'àmbit de la salut, l'Ajuntament de Canyelles està duent accions de lluita i control contra les plagues, que també desenvolupa una empresa externa especialitzada. Hi ha dos tipus d'actuacions. D'una banda, el control de rates, que es fa a tots els edificis i equipaments municipals; i també als torrents i rieres del municipi que estan més aprop dels nuclis habitats. En aquests punts es fan controls quatre cops l'any.  I de l'altra, també es fan actuacions puntuals amb tractaments específics si es detecta algun altre tipus de plaga com poden ser mosquits o tèrmits, d'entre d'altres. Per aquest control antiplagues, l'Ajuntament dedica 6.000 euros l'any.